Povestea NOAH vazuta prin ochii Peroni

on April 12, 2019

E destul de contraintuitiv să alegi o problemă greu de rezolvat și să-ți dedici viața găsind soluția. Și totuși, există doi tineri care au făcut din asta un mod de viață și un business de design. Pasiunea necesară unei astfel de întreprinderi este direct proporțională cu complexitatea problemei. Iar când trebuie să lucrezi în lemn la nivel de microni, lucrurile sunt extrem de complexe. Iosif Harasemiuc și Ruben Perju sunt doi clujeni absolvenți de arhitectură și, respectiv, politehnică care au decis să-și dedice timpul și energiile vitale desenând și creând ceasuri de mână din lemn de padauk, purple heart ori snake wood.

NOAH (Iosif Harasemiuc și Ruben Perju)

Peroni Nastro Azzurro: De ce ați ales să faceți ceasuri din lemn?

NOAH: Pentru că e un challenge: e foarte greu să faci un ceas din lemn. În plus, lemnul e un material spectaculos. De exemplu există un lemn care se numește Purple Heart și care e mov. Padauk este un lemn african portocaliu care devine roșu cu trecerea timpului. Snake Wood are picățele. Sunt câteva esențe de lemn pe acest pământ care te lasă fără suflu.

Peroni Nastro Azzurro: Câtă libertate ai în designul de ceasuri?

NOAH: Am avut o mare, o imensă inspirație, în a NU studia competitorii când ne-am apucat să desenăm aceste ceasuri. Ruben este arhitect, eu sunt inginer. Ne-am pus mințile laolaltă și a funcționat. În afară de cele pe care le fabricăm, avem foarte multe modele în stadiul de desen. Vom vedea care din ele vor funcționa și pe care le vom implementa.

Peroni Nastro Azzurro: Când ați vândut primul ceas NOAH?

NOAH: Pe 24 mai 2015. S-a întâmplat la un târg de design românesc, Made in RO. Din păcate, nu am reușit să rețin cine a fost primul nostru client, pentru că eram extrem de emoționat și entuziasmat. După trei ani de muncă susținută, de cercetare și proiectare, vândusem primul produs! Toate ceasurile noastre au un serial number. Acela era ceasul cu numărul 1, un ceas cu mare valoare sentimentală dacă privim înapoi. Am primit, ulterior, la service un ceas din același contingent și l-am oprit – i-am făcut clientului un ceas nou în loc.

Peroni Nastro Azzurro: Din punct de vedere tehnic e vreo diferență între prima generație și ce aveți acum?

NOAH: Da, noi facem periodic upgrade la soluțiile tehnice. Vizual, cele actuale arată aproximativ la fel ca primele modele, însă la interior sunt foarte diferite. În aproape doi ani am trecut prin 10 astfel de generații de ceasuri NOAH, care au devenit din ce în ce mai rezistente, rezistente la apă, etc. Procesul de optimizare e foarte dinamic.

Peroni Nastro Azzurro: Ce mecanism e în ceasurile NOAH?

NOAH: Acum avem un mecanism quartz pentru că am vrut ca ceasurile să nu depășească 25 de grame. În acest moment sunt în lucru două alte mecanisme, din care unul este primul mecanism automatic românesc. Lucrăm cu o firmă din Elveția care produce mecanismele și cu Claudiu Burlan din Arad, probabil cel mai bun ceasornicar din România. Omul e la a treia generație de orologieri și când am fost la el avea în mentenanță vreo trei ceasuri în valoare de peste 200.000 de euro. E primul ceasornicar cu seif pe care l-am văzut (râde).

Peroni Nastro Azzurro: Lemnul pe care-l folosiți e special?

NOAH: Aducem bucăți de lemn de peste tot din lume. Avem nevoie de esențe foarte dure. Folosim, de exemplu, Lignum Vitae, al treilea cel mai dur lemn din lume. Ca să îți dai seama de cât de tare e, cel mai dur lemn de la noi e stejarul cu 600 de puncte pe scara durității. Lignum Vitae are 4000. Cel mai ”slab” lemn pe care îl folosim are 1500, deci de aproape trei ori mai dur decât stejarul. Cumpărăm bucăți foarte mici, din care facem 2-3 ceasuri. Nu luăm un lemn până nu ne convingem că e aproape de perfecțiune, că nu are găuri, noduri, că fibrele sunt sănătoase, etc. O bucată de abanos Royal White poate costa și 150 de euro. Dacă mă duc la un importator de cherestea, zice că sunt nebun. Lemnul spectaculos se găsește rar și e scump.

Peroni Nastro Azzurro: Ce se întâmplă apoi?

NOAH: Lemnul venit de peste mări și țări se pregătește pentru a deveni un ceas. Mai întâi, e băgat cu o rășină de cactus, specială, la vid, unde i se extrage tot aerul din fibră. Apoi, lemnul se bagă la cuptor și se stabilizează și abia apoi începem să lucrăm la el cu CNC-ul și apoi manual.

Peroni Nastro Azzurro: Curelele de unde vin?

NOAH: Curelele le aducem din Italia. Italienii sunt de departe cei mai buni în pielărie. Firma cu care lucrăm are vreo 100 de ani de tradiție în această branșă, iar asta se vede de la distanță. Această firmă italiană a luat ființă după Primul Război Mondial, undeva pe lângă Veneția, iar acum sunt prezenți în peste 45 de țări.

Peroni Nastro Azzurro: Până unde poate merge personalizarea unui ceas?

NOAH: Ai la dispoziție exact 7400 de combinații posibile pentru fiecare model (râde). Poți alege esența exterioară, carcasa, interiorul, cadranul, acele, secundarul, cureaua, poți adăuga un text sau un logo pe spate. Deasemeni, cutia poate veni în patru esențe de lemn diferite, iar pe ea se pot grava lucruri.

Peroni Nastro Azzurro: Cine sunt clienții NOAH?

NOAH: Am făcut un astfel de portret și au reieșit următoarele: clientul nostru este foarte educat, are un salariu mult peste medie și pasiune pentru design și pentru Frumos. De exemplu, unul din clienții noștri este Omer Tetik, CEO la Banca Transilvania. Anul acesta ieșim cu ceasurile NOAH în afara granițelor țării și vom ataca piața europeană. Vom merge să studiem piața la Basel World și la mai multe târguri internaționale de design.

Peroni Nastro Azzurro: Care e intervalul de preț pentru un ceas NOAH?

NOAH: Prețurile încep la 900 lei și se poate ajunge la 1600 lei folosind configuratorul de la noi de pe sait. Cerințele și mai speciale costă suplimentar (termene de livrare foarte strânse, materiale unice, etc.). Cel mai scump ceas poate să ajungă la 2500 de lei. Am vândut cam 1200 de ceasuri de când am început, iar trendul este de creștere. Până acum două-trei luni nu am avut sait și am vândut exclusiv pe o pagină de facebook.

Peroni Nastro Azzurro: Cine sunt producătorii cu care vă bateți?

NOAH: Noi, teoretic, suntem în competiție cu orice producător de ceasuri. Practic, suntem în competiție cu cei care fac ceasuri din lemn. Pe plan mondial sunt vreo cinci jucători pe care îi analizăm. Cei mai mari sunt Wewood, apoi cei de la Jord watches fac lucruri destul de complexe, Tense sunt niște canadieni vechi în branșă și ultimii pe listă sunt Plantwear. Față de toți acești concurenți, noi avem o carcasă dintr-o singură bucată. Nu avem niciun contact metal-piele. Materialele noastre sunt superpremium (lemn, cristal-safir, curea italiană). Greutatea ceasurilor noastre e cea mai mică de pe piață, iar asta înseamnă că ceasul e foarte confortabil. În plus, ceasurile noastre se pot configura în extrem de multe combinații.

Peroni Nastro Azzurro: Cum ar arăta ceasurile NOAH pe care le-ați customiza pentru voi înșivă?

NOAH: Ruben și-ar face un all black: un abanos la exterior cu abanos la interior cu o curea neagră sau portocalie iar eu, Iosif, aș merge pe lemn de padauk cu abanos și o curea neagră fără cusătură.

Articol preluat de pe https://peroniitaly.ro/noah-ceasuri-din-lemn-made-in-romania/

BACK TO TOP